KAD DUHOVI RUKOVODE ZAVODOM

Ko se igra ljudskim životima u Gradskom zavodu za hitnu pomoć Niš? Zašto Ministarstvo, koje je zaduženo da vrši nadzor nad sprovođenjem Zakona, žmuri na oba oka, dok građani umiru čekajući da se imenuje direktor zavoda? Osobi koja se potpisuje kao VD direktor, mandat je po sili Zakona prestao 21. 07. 2020. godine. Zakon o javnim preduzećima jasno definiše to pitanje. Ako imamo u vidu da postoji presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu iz 2019. godine, prema kojoj je ”…. na osnovu člana 52. stav 2. aktuelnog Zakona o javnim preduzećima, koji precizira da v.d. status mora da prestane nakon dva mandata od šest meseci…M.P. (u to vreme v.d. direktor JP ”Pošta Srbije”)  taj status istekao”, a da rešenja kojima su grupi radnika izdata tromesečna suspenzija sa posla, po kojima im je isplaćivana i zarada u visini od trećine osnovne plate, poništena su jer, kako navodi sud, doneta su od neovlašćenog lica”.

U Službenom glasniku Niša od 21. 01. 2020. godine, doneto je rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Timn rešenjem imenovan je dr. Slavoljub Živadinović za VD direktora. U obrazloženju se između ostalog navodi i da osnivač imenuje vršioca dužnosti direktora na period ne duži od 6 meseci, koji može imati samo jedan mandat. Ko onda u ovom trenutku rukovodi Gradskim zavodom za hitnu medicinsku pomoć Niš? Ko je odgovorno lice u zavodu?



Podsetimo se slučaja od 28. 11. 2020. godine. Niška hitna pomoć je imala 5 ekipa, umesto neophodnih 7. Iako nije bilo dovoljno ekipa, jedna je povučena te noći u Zavod, dok jedna nakon 23h te večeri  nije ni bila angažovana, što znači da je Niš te večeri pokrivalo samo 3 terenske ekipe. Te večeri, preminuo je 46-godišnji pacijent. Prvi poziv je upućen na broj 194 u 00:15 i od simptoma, supruga pacijenta je navela jake bolove u grudima. Iako je bol u grudima prvi stepen hitnosti, dobili su samo savet od dežurnog operatera. Kako se stanje pogoršavalo, pozvana je hitna pomoć ponovo u 00:42. Poslednji put pozvali su hitnu u 01:16, gde je supruga rekla da se onesvestio i da mu se pojavila pena na ustima. U izveštaju se može videti da je i pored datog bola u grudima, lekar-operater upisao treći red hitnosti!!?? Važno je napomenuti i da je taj deo grada trebala da pokriva ekipa koja je povučena te večeri u Zavod. Dispečar je poslao poziv ekipi koja je pokrivala sasvim drugi deo grada, ali tek u 01:25, što je 40 minuta nakon drugog poziva i 9 minuta nakon primljenog trećeg poziva. Ekipa je stigla u 01:34, ali su mogli samo da konstatuju smrt. Prvi poziv je bio u 00:15, poslednji u 01:16. Sat vremena i jedan minut. 



Zbog ovog slučaja, javno se pobunio i sam lekar koji je morao da konstatuje smrt pacijenta, prijavio slučaj i Ministarstvu koje do danas nije učinilo ništa da slučaj rasvetli, i odgovorne sankcioniše. Možda se razlog krije baš u tome što Niška hitna pomoć nema lice odgovorno za rad te ustanove, ali ima nadležne koje su do sad izrekli dve disciplinske prijave ovom lekaru, u kojima su mu umanjili lični dohodak. 

KO SE IGRA SA NAŠIM ŽIVOTIMA!!!!?

I zaista, kako je moguće da neko donosi rešenja i rukovodi ustanovom od koje zavise životi i gde se linija između života i smrti meri sekundama, a da mu je zakonski prestao mandat?

Naš Pokret je početkom godine pokušao da dođe do statističkih podataka koje su Zakonom o informacijama od javnog značaja dostupne. Poslali smo Zahtev putem mejla, elektronski potpisan, međutim nismo dobili nikakav odgovor dok nismo zapretili tužbom. Tada su nam odgovorili da naš mail nisu dobili jer izvršen hakerski napad na njihov sistem i da su svi mejlovi izbrisani!!?? Ponudili su da dođemo i putem USB-a preuzmemo podatke. Dva člana našeg Pokreta su otišla u Niš, međutim kad smo se pojavili, bili su zatečeni i iznenađeni. Podatke koje su nam ponudili da sami preuzmemo ipak nam nisu omogućili da preuzmemo, što dovoljno govori o organizovanosti samog zavoda i njihovog rukovodstva. Koliko su građani Niša ugroženi ovakvim postupanjem, ili bolje reći nepostupanjem, govori i činjenica da ni Zakonsku obavezu da nam dostave informacije od javnog značaja, oni ne dostavljaju, a jedan od zahteva je i glasio:

1. Datum poslednje kontrole ispravnosti medicinskih uređaja u zavodu.

2. Kopiju tehničke knjižice i dokumenta poslednje kontrole ispravnosti defibrilatora u vozilima garažnog broja 8 i 19.

3. Kopiju tehničke knjižice i dokumenta poslednje kontrole ispravnosti aspiratora u vozilima garažnog broja 8 i 19.

4. Kopiju tehničke knjižice i dokumenta poslednje kontrole ispravnosti EKG aparata u vozilima garažnog broja 8 i 19.

Želimo i nadamo se da je razlog da ne odgovore na ova pitanja njihova bahatost, jer i to je bolje nego da se plaše da kažu da su navedeni aparati neispravni. Ipak, slika iz jednog od vozila na kojoj se na defibrilatoru očitava srčana frekvencija kad se papučice prislone na nosila, tera nas da se zapitamo koliko je oprema u vozila hitne pomoći Niš sigurna i bezbedna?


Da li je razlog ovakvog rada činjenica da odgovorno lice, pravno i zakonski ne postoji, te ne može biti sankcionisan? Da li razlog ćutanja Ministarstva leži u činjenici da dr. Slavoljub Živadinović sledeće godine ispunjava uslove za penziju? Šta god da je, građani Niša zaslužuju bolju i organizovaniju službu hitne pomoći, koja će lekarima omogućiti neophodne uslove za rad, a pacijentima dati šansu da se u kritičnim situacijama izbore za goli život.

I na kraju, ne možemo da se ne zapitamo, ko je odgovoran što je protivno odredbama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata, Republički fond za zdravstveno osiguranje, 23. 03. 2021. godine, nakon sprovedene kontrole, naložio da se izvrši povraćaj sredstava u iznosu od 751,107,77 dinara? Čijim novcem će se isplatiti ove greške? Recimo samo da su za ovaj iznos mogla biti kupljena tri defibrilatora ili pet EKG aparata.Inače, nije prvi put da je kontrola RFZO zakucala na vrata Hitne pomoći u Nišu. Još 2019. godine su tražili povraćaj novca zbog plaćanja struje kafani koja se nalazila u njihovim prostorijama!!??, a dve godine kasnije i zbog nezakonitosti u isplaćivanju radnika. 















Коментари

Популарни постови са овог блога

ДА ЛИ СУ НАС СВЕСНО УБИЈАЛИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

IZMEĐU ZAKONA I KOCKANJA SA ŽIVOTOM

UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM MINISTARSTVA ZDRAVLJA