ЗАХТЕВ МИНИСТАРСТВУ ЗДРАВЉА

                                                   


Дана 20. 07. 2021. године, упутили смо захтев министру здравља Златибору Лончару, надајући се да ће министарство престати да затвара очи на очигледну злоупотребу положаја и трговину утицајем која се дешава у нашем здравству. Знајући да у нашем правосуђу предмети трају и по више од 5 године, сматрамо да поред кривичне одговорности коју ће суд утврдити, министарство мора на време да реагује и спречи да се оваквим понашањем и поступцима угрожавају животи грађана Србије. Министар не сме остати нем и глув на изнете чињенице, а чинјеница је да су и Др. Ерцеговац Марко и помоћник министра Др. Горан Стаменковић обманули Скупштински одбор за здравље и породицу, као и заштитника грађана, тврдећи да је мишљење донето на седници. Како имамо информације, ово није први случај где се мишљење дало без заказивања седнице, и покрет Мери јасно пита министра здравља Златибора Лончара, да ли сходно члану 191. Закона о здравственој заштити у којој јасно пише да одлуку о спољњој провери рада доноси министар уз претходно прибављено мишљење републичке стручне комисије, између др. Ерцеговац Марка и РСК ставља знак једнакости, и да ли то значи да је др. Ерцеговац Марко, Републичка стручна комисија? 
Покрет - Мери ће покушати свим правним средствима да дође до истине и спречи да се службени положаји користе за заташкавања и прикривања одговорности, али уколико нас министарство не буде чуло, у организацији са осталим цивилним удружењима, бићемо принуђени да дођемо пред министарство и на улици сачеамо да нам се дају одговори. 


                                                            З А Х Т Е В

1. Да се оформи независна стручна комисија која ће утврдити тачне околности и чињенице поводом интервенције код покојне Бекировски Мерите, те да се истој наложи да своје мишљење образложити тако што ће навести комплетну документацију у коју су извршили увид са описом медицинских и терапеутских процедура, те да наведу разлог уколико сматрају да не постоје услови за одређивање ванредне спољне провере квалитета стручног рада.

2. Да се преиспита рад председника РСК за ургентну медицину Др. Ерцеговац Марка, јер је о оправданости поднетог захтева за ванредну спољну проверу квалитета стручног рада Ургентног центра у Београду, у коме је директор истог, сачинио мишљење без одлуке донете на седници РСК за ургентну медицину којој председава, те да се због претходног Др. Ерцеговац Марко смени са места ове комисије.

3. Да се због злоупотребе службеног положаја, сукоба интереса и трговине утицајем, са места директора Ургентног центра клиничког центра Србије смени Др. Ерцеговац Маркo

4. Да се покрене поступак за утврђивање одговорности помоћника министра здравља Др. Горана Стаменковића јер је супротно Закону о здравственој заштити дозволио да мишљење у вези са захтевом да се изврши ванредна спољна провера квалитета стручног рада Градског завода за хитну медицинску помоћ Београд и Ургентног центра Београд, у вези са интервенцијом код пацијенткиње Бекировски Мерите, донесе Др. Ерцеговац Марко, без одлуке РСК за ургентну медицину на седници, а који је у директном сукобу интереса јер даје мишљење о медицинској установи где је по функцији директор.

5. Да Министарство здравља донесе одлуку којом ће наложити републичким стручним комисијама да дата мишљења образложе и да се примерак образложеног мишљења достави физичком или правном лицу које је поднело захтев за ванредну спољну проверу квалитета стручног рада медицинских установа, здравствених радника и сарадника.

                                                         

 

 

 

 

 

Образложење:

Дана 24. 06. 2020. године, поднет је захтев за ванредну спољну контролу квалитета рада Др. ААА, запослене у Градском заводу за хитну медицинску помоћ Београд, а поводом поступања приликом интервенције када је преминула Бекировски Мерита.

Дана 06. 07. 2020. године, оделење здравствене инспекције, одсек за здравствену инспекцију је својим дописом број 531-01-00359/2020-09, републичкој стручној комисији доставило:

Предлог републичког здравственог инспектора др. БББ, а по захтеву Дејана Зејнуле за спровођење ванредне спољне провере квалитета стручног рада др. ААА, лекара запосленог у Градском заводу за хитну медицинску помоћ, везано за збрињавање пацијенткиње Мерите Бекировски од стране др. ААА, лекара ГЗЗХМП Београд, која је дана 19. 04. 2020. године преминула у Ургентном центру КЦС.

Како министарство здравља разматра оправданост захтева, уз претходно прибављено мишљење надлежне републичке стручне комисије у складу са чланом 191. став 5. и 6. Закона о здравственој заштити, потребно је да у року од 15 радних дана од дана достављања захтева, доставите мишљење министарству здравља, ради наших даљих поступања.

Дана 10. 09. 2020. године, путем поште, подносиоцу захтева је достављен допис министарства здравља број 531-01-00359/2020-09 од 25. 08. 2020. године, у коме се наводи да је републичка стручна комисија за ургентну медицину дана 27. 07. 2020. године здравственој инспекцији доставила мишљење, и у прилогу је достављено мишљење РСК у коме се између осталог наводи:

Анализом све приложене документације, као и јасних закључака унутрашњег надзора достављеног из Градског завода за хитну помоћ у Београду, сматрам да нема јасних основа за спровођење ванредне спољне провере квалитета стручног рада у Градском заводу за хитну медицинску помоћ, као ни у центру за пријем и збрињавање ургентних стања – Ургентном центру“, а као потписник документа је Председник РСК за ургентну медицину доц. др. Марко Ерцеговац.

Својим дописом број 531-01-00556/2020-09 од 08. 12. 2020. године упућеног заштитнику грађана, као и дописом број 072-00-00119/2021-09 од 23. 02. 2021. године упућеног скупштинском одбору за здравље, помоћник министра Горан Стамнековић навео је између осталог:

 

 

 

„...Посебно додајемо да мишљење републичке стручне комисије потписује председник РСК на основу одлуке донете на седници РСК, па сматрамо да није од значаја чињеница да је председник РСК у овом поступку истовремено и директор једне од здравствених установа над радом које је затражена ванредна спољна провера квалитета стручног рада.“

Увидом у записнике седница Републичке стручне комисије за ургентну медицину установиљено је да у периоду од кад је поднет захтев за ванредну спољну проверу квалитета рада 24. 06. 2020. године, до дана достављања мишљења 27. 07. 2020. године, није одржана ни једна седница републичке стручне комисије, (седница број 12. РСК-а одржана 19. 06. 2020. године, док је седница број 13. РСК-а одржана 28. 10. 2020. године). Имајући у виду да заменик министра у два дописа (скупштинском одбору за здравље и породицу и заштитнику грађана) наводи да се одлука доноси на седници републичке стручне комисије, може се закључити или да је др. Ерцеговац Марко довео у заблуду помоћника министра Др. Горана Стаменковића, или да је помоћник министра др. Горан Стаменковић свесно изнео неистину када је скупштинском одбору и заштитнику грађана навео да  мишљење републичке стручне комисије потписује председник РСК на основу одлуке донете на седници РСК.  

Посебно истичемо да постоји основана сумња да су извештаји амбуланата Ургентног центра које су учествовале у збрињавању пацијенткиње Бекировски Мерите фалсификовани. На ово, поред контрадикторних извештаја амбуланата, упућују и фактурисани лекови и материјали за јмбг 0712976715101 у систему електронских фактура установа примарне, секундарне и терцијалне здравствене заштите, а у којој су требоване инекције-лекови, који нису уписани у извештаје амбуланата Ургентног центра, као и неусклађен број требованих канила, игала и шприцева, са приказаним извештајем амбуланте реанимације УЦ.  

Председник
Покрет право на живот - Мери
Дејан Зејнула

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДА ЛИ СУ НАС СВЕСНО УБИЈАЛИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

IZMEĐU ZAKONA I KOCKANJA SA ŽIVOTOM

UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM MINISTARSTVA ZDRAVLJA