KAD MINISTARSTVO IGNORIŠE I SKUPŠTINU I OMBDUSMANA

DA LI JE PRAVI RAZLOG IZBEGAVANJA VANREDNE SPOLJNE PROVERE KVALITETA RADA URGENTNOG CENTRA, FALSIFIKOVANI IZVEŠTAJ AMBULANATA KARDIOLOGIJE I REANIMACIJE?

KO JE OD LEKARA DOPRINEO TRAGIČNOM ISHODU, A POTOM FALSIFIKOVAO IZVEŠTAJ?

DA LI JE PO SREDI LEKARSKA GREŠKA ILI UBISTVO?



Dana 02. 02. 2021. godine, Skupštinski odbor za zdravlje i porodicu je razmotrilo predstavku koju je podneo Pokret - Meri, i prosledio je Ministarstvu zdravlja sa zahtevom da se postupi prema članu 191. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i sprovede vanredni spoljni nadzor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć kao i Urgentnog centra u Beogradu.


Dana 02. 03. 2021. godine, Ministarstvo zdravlja je dostavilo dopis Skupštinskom odboru za zdravlje i porodiucu, gde izmedju ostalog navodi:

"Smatramo da bi organizovanje vanredne spoljnje provere kvaliteta rada, suprotno mišljenju Republičke stručne komisije bilo protivno zakonu".


Ovakav navod i tumačenje zabrinjava, jer zakon jasno kaže da odluku donosi ministar, a da Republička stručna komisija daje samo svoje mišljenje. Navodima da bi organizovanje spoljnje provere kvaliteta rada, suprotno mišljenju RSK-a bilo protivzakonito, je sramotno i pokazuje nepoznavanje samog zakona, naročito imajući u vidu da je predsednik RSK-a ujedno i direktor jedne od ustanova nad kojom je zatražena spoljnja provera kvaliteta rada, dok je član RSK-a direktor druge ustanove nad kojom je zatražena vanredna spoljnja provera kvaliteta rada. Kako bi se uverili u navod da je predsednik samo potpisao odluku donetu na sednici, 10. 05. 2021. godine smo zatražili, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, da nam se dostavi kopija zapisnika sa sednice. Kopiju dokumenta, kao ni odgovor, nismo dobili, iako nam je iz ministarstva potvrđeno da je dopis primljen i prosleđen sektoru za zdravstvenu inspekciju, opravdano sumnjamo da je sednica i održana i da je na ovaj način izvršena trgovina uticajem i sprečavanje utvrđivanja odgovornosti.



 

Dana 07. 06. 2021. godine, zaštitnik građana je nakon sprovedenog postupka, utvrdilo nepravilnosti u radu Ministarstva zdravlja.


Takođe, zaštitnik građana navodi da se ne može složiti sa stavom ministarstva zdravlja da nije od značaja činjenica da je prerdsednik Republičke stručne komisije u ovom postupku istovremeno i direktor jedne od zdravstvenih ustanova nad čijim je radom zatražena vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada.


U skladu sa svime navedenim, zaštitnik građana je nakon sprovedenog postupka, i utvrđenih nepravilnosti u radu Ministarstva zdravlja dalo preporuku da Ministarstvo sagleda sve okolnosti i preispita stav i mišljenje izneto u aktu.


Uzimajući u obzir da je Skupštinski odbor dao preporuku da se uradi vanredni spoljni nadzor, kao i sve utvrđene nepravilnosti koje je utvrdio zaštitnik građana, pozivamo Ministarstvo da po navedenim preporukama postupi i utvrdi šta se tačno desilo 19. 04. 2020. godine sa Bekirovski Meritom, kojoj nije poslata ekipa nakon prvog poziva, iako su i prilikom prvog poziva dati simptomi koji po indexu urgentnog zbrinjavanja spadaju u prvi red hitnosti, kao i šta se konkretno dogodilo kada je nakon drugog poziva i transporta u Urgentni centar ekipa pristigla. Neshvatljivo je da se i pored svih preporuka, izbegava preispitivanje rada, osim ako nije u pitanju svesno zataškavanje i prikrivanje zločina!

Internom istragom došli smo do saznanja da su pored falsifikovanog izveštaja unutrašnje kontrole Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd, falsifikovani i izveštaji pojedinih ambulanata Urgentnog centra, za šta postoje i materijalni dokazi. Opravdano sumnjamo da izbegavanjem da se utvrde činjenice, kao i tačnost nalaza i izveštaja Urgentnog centra, i pored jasnih činjenica i dokaza o falsifikovanju istih, Ministarstvo zdravlja pokušava da prikrije krivično delo čime postaje saučesnik u zločinu. Materijalni dokazi do kojih smo došli, jasno ukazuju na pokušaj da se falsifikovanjem izveštaja prikrije fatalna greška koja je napravljena, a koja je dovela do smrti pacijentkinje Bekirovski Merite, majke petogodišnjeg deteta. Ta greška je svesno ostala NEUPISANA u izveštaju, i samo savešću jedne osobe koja je bila prisutna tog dana u UC, došli smo do određenih saznanja i dokaza da su izveštaji FALSIFIKOVANI! 

Ne možemo, a da se ne zapitamo koja je svrha Republičke stručne komisije? Da li da služi kao paravan Ministarstvu ili kao stručno telo koje će sagledavati objetivno činjenice i otklanjati nedostatke i greške kako bi se sprečili tragični ishodi?

Imajući u vidu da se urgentni pacijenti obraćaju u najvećem broju slučajeva hitnoj pomoći i urgentnim centrima, koliko objektivni mogu biti članovi RSK-a za urgentnu medicinu koji su:

Predsednik:

 - Direktor Urgentnog centra Beograd

Članovi:

- Direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć Beograd

- VD Direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć Niš

- Direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć Novi Sad

- Doktor hitne medicinske pomoći Kragujevac

- Lekar hitne medicine u Urgentnom centru Beograd

- Lekar instituta za javno zdravlje Srbije

- Predstavnik Ministarstva zdravlja

Ono što se desilo 19. 04. 2020. godine u Urgentnom centru u Beogradu, imajući u vidu da nije upisano u izveštaje, smatramo ubistvom, iako će poslednju reč imati tužilaštvo i sud. Na žalost, u Srbiji je put do pravde dug i posut trnjem. Taj put na razne načine pokušavaju da zakrče institucije koje bi u normalnim zemljama trebale da služe građanima da lakše dođu do cilja. Iako smo svesni svih teškoća koje nosi ova borba, spremni smo da do cilja dođemo! Zbog Merite, zbog njenog sina i zbog svih građana Srbije koji se mogu naći u ambulanti gde je u smeni lekar odgovoran za njenu smrt.

Predsednik

Pokret - Meri

Dejan Zejnula

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДА ЛИ СУ НАС СВЕСНО УБИЈАЛИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

IZMEĐU ZAKONA I KOCKANJA SA ŽIVOTOM

UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM MINISTARSTVA ZDRAVLJA