Falsifikovanje izveštaja unutrašnje kontrole Beogradske hitne ?

 



Pre nego započnem da pišem na ovu temu, da vidimo i upoznamo se sa tim kako krivični zakon Republike Srbije definiše ovo delo.



Kako se izveštaj unutrašnje kontrole smatra službenom ispravom, svako neistinito unošenje podataka kao i neunošenje važnih podataka, smatra se falsifikovanjem.

Ispod možemo videti izveštaj unutrašnje kontrole Zavoda za hitnu medicinsku pomoć broj 4637 od 21. 05. 2020. godine.



Kao što se može videti, komisija je imala od dostupne dokumentacije lekarski izveštaj broj 40381, fono zapis razgovora i transkripte razgovora vođenih dana 19. 04. 2020. godine. U prvom obraćanju navode da su dati simptomi mučnina, povraćanje, nesvestica, preznojavanje, kao i podatak da je pre 2.5 godine imala emboliju.

Da pogledamo transkript prvog razgovora.


Kako se može videti, od simptoma koji se vide u transkriptu, tu su: Odjednom se srušila (ekvivalent iznenadnom napadu), jedva povraćena svest, mumla, povraćanje, otežan govor, povraćanje non stop (nekontrolisano povraćanje), retka stolica, ne može da ustane sa wc šolje (ekvivalent malaksalosti) hladan znoj, nesvestica, osećaj kao da je pritisak pao, ne može da priča.

Otežan govor je u različitim opisima naveden 3 puta, povraćanje dva puta, uz to da me je doktorka jednom prekinula dok sam želeo da izgovorim "povraća non stop, ne može da dođe do vazduha jer povraća u naletima". 

Informacija o emboliji pluća je data u samom početku razgovora upravo iz sumnje da je opet u pitanju embolija, s obzirom na sličnost napada koji je imala pre, dok se u izveštaju navodi kao uzgredna informacija.

Ali da uporedimo sad izveštaj unutrašnje kontrole i transkript.

Izveštaj navodi:  mučnina, povraćanje, nesvestica, preznojavanje, kao i podatak da je pre 2.5 godine imala emboliju.

Transkript navodi: Odjednom se srušila (ekvivalentno iznenadnom napadu), jedva povraćena (znak gubtka svesti), mumla, povraćanje, ne može da ustane sa stolice (ekvivalentno malaksalosti), hladno preznojavanje, nesvestica.

Kao što ovde vidimo, ubačen je simptom mučnina.

Nisu upisani simptomi iznenadni napad, jedva povraćena, mumla, malaksala, hladno preznojavanje.

Dakle, izbačeno je 5 simptoma, a ubačen jedan. 

Povraćanje želudačnog sadržaja bez praćenja mučnine je znak regurgitacije, što se uči još na osnovnim studijama medicine i znak su poremećaja krvnog toka. Svesno je ubačen simptom mučnina kako bi se mogao izvesti zaključak da je lekarka radila po protokolu, logično posumnjala na želudac i dala ispravan savet o nadoknadi tečnosti, kao i savet da digne noge na 2-3 jastuka ( autotransfuzioni položaj) usled sumnje u pad pritiska.

Svi simptomi koji nisu upisani (iznenadni napad, jedva povraćena svest, mumlanje, hladno preznojavanje) u indeksu urgentnog zbrinjavanja su upisani kao urgentna stanja i prvi red hitnosti. Simptomi su svesno izbačeni jer niko iz službe hitne pomoći nije očekivao da ću ja doći u posed transkriptima razgovora za koje tvrdim da su takođe prepravljani. Slučajno sam danas došao u posed informaciji koji je još veoma bitan simptom dat prilikom prvog poziva. Ali da se ne zadržavamo na ovome. 

Takodje, ono što upada u oči jeste da je od navedenih tegoba upisano preznojavanje, iako je jasno rečeno da je obliva hladan znoj! Ogromna je razlika između običnog preznojavanja i hladnog preznojavanja. Hladno preznojavanje se javlja kao odgovor organizma na neki problem u telu. Čak je i u indeksu hladno preznojavanje prepoznato kao urgentno stanje.

Dakle, službena lica su u službenu ispravu uneli neistinit podatak - mučninu, a nisu uneli važne podatke - iznenadni napad, jedva povraćena svest, mumlanje i hladan znoj, i svojim potpisom overili netačno i neistinito sasavljen izveštaj čime su počinili očigledno krivično delo iz člana 357. krivičnog zakona. 

Neistinite podatke su uneli kako bi se na osnovu tako unetih podataka mogao doneti zaključak da nije bilo propusta, i prikrilo krivično delo nesavestan rad u službi.

Zaključak koji su izveli iz ovako sročenog izveštaja i navedenih simptoma glasi:

"Nakon izvršenog unutrašnje kontrole kvaliteta rada komisija je konstatovala da je zaposleni u pozivnom centru 194 davao adekvatne savete prema prijavljenim tegobama."

Ovom prilikom dajem rok članovima komisije od 10 dana ( do 25. 03. 2021.) da ukoliko su dovedeni u zabludu i na taj način učinili ovo delo, da me kontaktiraju i daju mi informacije ko ih je i na koji način nagovorio da sastave falsifikovani izveštej, i time izbegnu krivično gonjenje. 

Takođe, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je obavešten zvanično još 20. 01. 2021. godine o ovim propustima. Kako nadležni nisu reagovali, takođe će snositi krivičnu odgovornost jer je ovo više nego očigledno falsifikovanje u cilju prikrivanja odgovornosti za nesavesno lečenje koje je za posledicu imalo smrtni ishod. 

Pored gore navedenog, želim da upoznam sve koji me prate i sa još nekoliko detalja. Unutrašnja kontrola navodi vremena poziva 12:06, 12:37 i 14:54. Ispod možete videti da su tačna vremena poziva 11:59-12:04, 12:30-12:36 i 14:50-14:52. Ako su uspeli da pogrešno upišu vremena, postavlja se pitanje koliko savesno su uopšte i radili.



Kako se iz dopisa može videti, navedena vremena nisu tačna bez obzira što se razlikuju u par minuta. Da li je možda fono zapis štelovan tako da su iz njega izbačeni neki delovi razgovora pa je zato odjednom skraćen? Ali ako je ovaj dopis tačan, po njemu, drugi razgovor je započet u 12:30, dok ispod možemo videti lekarski izveštaj broj 40381 u kome piše da je poziv primljen u TC u 12:37.


I za kraj ovog bloga, najveća misterija. Iako su mi naknadno rekli da su me pogrešno razumeli, nakon svih opstrukcija i falsifikovanja, zašto bih im verovao? Slika ispod govori sama za sebe.



Još jednom, poslednji put dajem priliku svim koji su umešani u ovaj slučaj, da dok još imaju vremena istupe i kažu istinu. Ja sam svestan da iza vas stoji javna ustanova, ali isto tako znam da ću do istine doći. Neke su stvari počele da se razmršavaju, ali budite sigurni da do god i poslednji koji je učestvovao na bilo koji način u zataškavanju i prikrivanju činjenica ne bude odgovarao, ja neču odustati. Neću odustati jer je Merita Bekirovski imala pravo da joj se da šansa da preživi, a nije joj data. Merita Bekirovski je imala pravo da joj se da šansa da gleda dete kako joj odrasta, kao što je moje dete imalo pravo da mu se da prilika da majci čestita 8. Mart, rodjendan, novu godinu... Vaša deca imaju kome da čestitaju sve te praznike, imajte to uvek na umu. Nemate pravo da zataškavate i prikrivate koliko god vam bila dobra koleginica i koliko god vas neko uslovljavao za to, po cenu otkaza, jer vi imate mogućnost da radite, Merita Bekirovski je više nema! Najveću odgovornost za to snose vaši nadređeni i ja sam toga svestan, ali do god ćutite, oni će ostajati neokaljani, a vama če se poturati da radite ovakve stvari i odgovarate umesto njih.




Коментари

Популарни постови са овог блога

ДА ЛИ СУ НАС СВЕСНО УБИЈАЛИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

IZMEĐU ZAKONA I KOCKANJA SA ŽIVOTOM

UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM MINISTARSTVA ZDRAVLJA