ИЗБОРИ СЕ ЗА ИСТИНУ

Током претходних месеци, разговарао сам и дописивао се са великимм бројем људи који су имали проблема са здравственом заштитом у Србији, а немали број њих је остао без својих најмилијих. Сви сматрају да је направљен пропуст и лекарска грешка услед чега је дошло до фаталног исхода, али ретко ко је покренуо било какав поступак. Овај блог посвећујем свима њима.
Пријатељи, знам колико је тешко смоћи снаге и енергије да проживљавате сву ту трагедију изнова и изнова. Али размислите, зар је не проживљавате сваке вечери кад легнете у кревет, угасите светло и останете у тишини сами са својим мислима? Колико сте се само пута запитали "шта сам још могао/могла да учиним"? На моје коментаре да можете сад да учините, скоро сви сте рекли "нека, неће га/је то вратити". Управо на ту карту и играју они који мисле да могу без последица и одговорности да својим чињењем или нечињењем угрозе нечији живот. Зашто им то дозвољавате? Истина је, неће нам тужба никога вратити али ће сигурно спасити неки други живот. Када би` се водио том логиком (неће је то вратити), шта мислите ако бих узео пиштољ и побио све које сматрам одговорним, а потом рекао "немојте ми судити, неће их то вратити" да ли би то било довољно да ми не суде? Наравно да не, и свако треба и мора да одговара за своје грешке, поготово ако су те грешке за последицу имале смртни исход.
Од двадесетак људи с којима сам или разговарао или се дописивао, само један је покренуо тужбу за смрт мајке која је три пута звала хитну помоћ која је одбила да изађе, и која је преминула убрзо након тог трећег позива. Моје убеђење је да када би бар 50% људи тражило да се испита одговорност, и покретало кривичне и дисциплинске пријаве, свест о одговорности свих лекара би се подигла на много већи ниво, а и одвојило би се жито од кукоља. Ако нисмо успели да помогнемо нашим најдражим у тренуцима кад им је требала помоћ и кад смо очекивали од система да им ту помоћ пружи, хајде да бар покушамо да  неке будуће случајеве смањимо колико год је то могуће. Хајмо на тај начин бар да се одужимо нашим најдражим, да не дозволимо да њихова смрт буде само статистика, већ именована именом и презименом лекара који је пропуст  и направио. И немојте чекати да прође мало времена, да се саберете итд... На жалост, закон нам даје само годину дана рок да се покрене кривични или дисциплински поступак, а да би поступак био утемељен и јак, потребна је документација за коју опет треба времена да се прикупи и анализира.
Истина је да је у Србији веома мали број лекара осуђен за своје грешке, али запитајте се ко је крив? Да су Пера, Мика, Лаза... покренули поступке пре 5-6 и више година, тај неодговорни лекар не би радио и... Немојте им дати прилику да својим неодговорним понашањем узму још нечији живот. Ако то нису урадили Пера, Мика, Лаза пре 5-6 година, урадимо то ми, сви заједно. 
Неописиво је тешко покренути се кад вам се деси нешто тако, али дужни смо то нашим најдражим и сигурно не би волели да вас виде тако утучене и сломљене. Преточите ту бол у снагу и усмерите је на борбу за истину, толико смо им бар дужни. Не дозволимо им да нас без борбе наставе убијати својим незнањем и неодговорношћу. Запамтите, од нас зависи. Снага је у нама!
У нашем здравству има много одговорних и часних људи и верујем да је и у њиховом и у нашем интересу да се процесуирају сви одговорни. Сами знате, и сами сте ми причали, да је било лекара који су желели да вам помогну, скретали пажњу да је нешто била грешка, а онда напрасно заћуте или нестану. Свесни смо и ви и ја зашто. Нашом масовношћу подстакнућемо све те часне лекаре да више не ћуте. Само је битно да и ми дигнемо глас и позовемо се на права која нам устав и закон ове земље гарантује.
Они који ме не познају, желим да знају да ја немам никакву корист од свега што радим. Све ово радим из срца да би наша деца сутра живела у некој бољој и уређенијој Србији, где ће свако сносити одговорност за своја дела, и где ће се поред обавеза, јасно знати и права сваког појединца. А право сваког од нас је ПРАВО НА ЖИВОТ!

П. С. Позивам  све који су се препознали у тексту, као и оне који су имали лоше искуство са здравственим установама, да се обрате нашем покрету како би им пружили савете, упознали их са њиховим правима и помогли да своја права заштите.

С Поштовањем

Дејан Зејнула                                                                 

Председник

Покрет право на живот - Мери                                

Коментари

Популарни постови са овог блога

ДА ЛИ СУ НАС СВЕСНО УБИЈАЛИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

IZMEĐU ZAKONA I KOCKANJA SA ŽIVOTOM

UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM MINISTARSTVA ZDRAVLJA