ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА КОПИЈУ МЕДИЦИНСКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ







Ово је пример како би требало да изгледа један захтев који достављате здравственој установи од које тражите вашу документацију. Такође, закон прописује да у случају да тражите здравствену документацију за преминулог члана породице, морате доставити доказ да сте у сродству. У том случају достављате и извод из матичне књиге умрлих за члана породице за кога тражите документацију као и извод из матичне књиге рођених или други извод, којим можете доказати да сте члан породице. Захтев прилагодите у зависности да ли тражите Вашу документацију или за преминулог члана породице. Ако достављате наведене изводе као доказ сродства, у захтеву обавезно уписати да у прилогу достављате и извод (навести које изводе).
Ако захтев предајете лично, увек однесите у два примерка, од којих један остаје установи, а други Вам печатирају са датумом када сте предали и бројем под којим је предмет заведен.
Ако захтев шаљете поштом, обавезно шаљите препоручено са повратницом.
Битно је да имате доказ да је захтев предат.

Веома је битно да уколико сумњате да су Вам нека права ускраћена или угрожена, да одмах затражите документацију и да на свакој копији буде уписано да је копија верна оригиналу и печатирана  печатом установе из које узимате документацију.
Ово је по нашем мишљењу први корак који се треба предузети, пре било какве пријаве. Имајте увек на уму, уколико су Ваша права прекршена и уколико на било који начин дате повод да се посумња да ћете поднети одређене пријаве, постоји могућност за разне поступке од стране лица која су угрозила Ваша права. Такође, немате обавезу да било коме објашњавате из ког разлога Вам је тражена документација потребна. Шта се све сматра медицинском документацијом можете прочитати у закону о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства.
Оно што је битно такође, сваки запис, снимак, или било који цртеж или скица, представљају медицинску документацију на чију копију Ви имате право. 
Члан 23. закона о правима пацијента каже:
Пацијент, односно његов законски заступник има право на копију медицинске документације и сноси неопходне трошкове израде копије медицинске документације.
Изводи, односно копије медицинске документације за умрлог члана породице могу се дати пунолетном члану породице, односно законском заступнику, на његов захтев, ради остваривања законом утврђених права.
У случају да одбију да Вам дају медицинску документацију, тражите написмено да Вам се изјасне о томе. 
Члан 44. став 7. каже:
" Новчаном казном од 300.00 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај здравствена установа, односно друго правно лице које обавља здравствену делатност ако пацијенту, законском заступнику, односно пунолетном члану уже породице не омогући остваривање права из члана 23.

Битно је упамтити да је први корак који требате предузети у случају да сумњате да су Вам нека права ускраћена или да је поступањем, односно непоступањем учињено неко кривично дело, то да сву документацију преузмете што пре.

Дејан Зејнула
Председник
Покрет право на живот - Мери



Коментари

Популарни постови са овог блога

ДА ЛИ СУ НАС СВЕСНО УБИЈАЛИ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

IZMEĐU ZAKONA I KOCKANJA SA ŽIVOTOM

UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM MINISTARSTVA ZDRAVLJA